Riječka trobojnica

RIJEČKI GRB I ZASTAVA

Riječka trobojnica, karmin-zlatna-ultramarin simbol je gradske samosvijesti.

Sve je počelo prije 175 godina (1846.) kad su Riječani za prvu gradsku zastavu koja bi ih predstavljala, odabrali riječku trobojnicu uzetu iz starog riječka grba (1659.). Upravo tada kad se postavljalo pitanje kome pripada grad (Mađarima, Hrvatima, Talijanima..), među Riječanima se rađa riječki gradski pokret, na temelju povijesne tradicije riječke samouprave.

Pokret je prerasto u političku stranku koja se ubrzo našla i na čelu grada, spretno dovlačeći kapital i čuvajući samo riječke interese.

Zanimljivo je reći da to sve plod određenog povijesnog trenutka, jer primjerice u konkurentskom Trstu takav pokret se nije razvio.

362 godine riječkog grba iz kojeg su izašle i boje riječke trobojnice. Veću sliku riječke svečane zastave imate ovdje. Dakle ovo je samo prikaz da vidite što bi trebao sadržavati originalni riječki grb. Riječki originalni grb mora sadržavati krunu i natpis “INDEFICIENTER”, svaka ostala intervencija ili uklanjanje bilo bi pogrešno. 2016. godine riječko Gradsko vijeće jednoglasno je izglasalo prijedlog za povratkom riječke trobojnice što je u današnjem demokratskom političkom svijetu i različitih svjetonazora teško postići.

Zastava i grb su simboli identiteta i pripadnosti nekoj društvenoj cjelini. Riječani itekako mogu biti ponosni na svoju povijest i identitet, originalnim riječkim grbom iz 1659. godine (u trenutku pisanja jubilarnih 362 godine star !!!) a iz njega su proizašle i boje riječke zastave. Velika većina gradova u Hrvatskoj nema grbovnicu ili potvrdu, odnosno nije ju nikada ni dobila dok Grad Rijeka ima sačuvanu originalnu, autentičnu povelju. No Rijeci se u kontinuitetu nanosi nepravda s državne razine kada je riječ o priznavanju riječkih simbola jer ne priznaju riječku povijest i tradiciju te danas imamo osakaćen gradski grb bez riječke trobojnice. No, podatak da Riječani koji poznaju svoju povijest, originalni grb i gradsku riječku trobojnicu i nakon 3 stoljeća vole i ističu, odnosno čuvaju kao znak svog identiteta i samosvjesti, utoliko je još vrijedniji memorije i očuvanja !

Tržnica Brajda (1896. Giacomo Zammatti, omiljeni arhitekt gradonačelnika Ciotte krajem XIX stoljeća. ) – U kamenu ostalo je sačuvano remek djelo riječki gradski grb. Imao je sreću da neokrnjen preživi fašizam. Gotovo svaka javna komunalna građevina imala je gradski grb.

Treba reći i da itko više voli i ističe svoj gradski grb u Hrvatskoj su Riječani. U svrhu toga slijedi najosnovnije informacije opisa grba i zastave za sve buduće naraštaje i sadašnje stanovnike grada koji teče, budući da ne postoje na jednom mjestu takve informacije a u školama se o tome ne uči.

KRONOLOGIJA

Riječka trobojnica i grb prošli su kroz mnoge države, pa čak i postali službena državna zastava kad je Rijeka bila država (1920. Stato Libero Fiume – cijeli grad bio je ukrašen isključivo riječkim trobojnicama !! ) , preživjeli su fašizam i komunizam . U fašizmu je stradala jedna glava a u komunizmu je bilo totalno brisanje riječkog simbola iz kolektivne povijesne memorije grada.

Riječani htjeli ili nehtjeli nažalost prošli su kroz mnoge ratove i neka se više to nikad NE PONOVI ! Donosimo zanimljivi fotografski presjek burne riječke povijesti.

HABSBURZI - AU

06.06.1659. Car Leopold I. godine odobrio je povelju kojom odobrava riječki grb s prikazom dvoglavog orla s obje glave krenute nalijevo.

Događaj je uklesan na Gradskom tornju. Riječ je o najstarijem geslu (motto) koje je službeno podijeljeno uz grb u našim krajevima.

``INDEFICIENTER``

Prema toj povelji grb je opisan na slijedeći način: iznad damask-plava podloga obrubljena zlatnom bojom, štit s karmin-crvenom podlogom u sredini kojeg se nalazi dvoglavi orao koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda. Iznad orla nalazi se kruna, a ispod njega natpis Indeficienter (nepresušan). Danas je u upotrebi okrnjena verzija grba i to je jedini takav slučaj u Republici Hrvatskoj gdje je nekome odbijena upotreba najstarije povijesne verzije svog grba.

360 godina točno ima riječki moto a dolazi iz stare devize originalnog riječkog grba iz 1659. godine .

Na latinskom jeziku na vrpci piše “INDEFICIENTER”, što znači NEPRESUŠAN ! Danas to geslo predstavlja nepresušnu njenu energiju, koja služi kao odlična motivacija za sve stanovnike grada na Rječini. Naravno dosta njih ne zna ništa o svojoj povijesti a neke ni ne zanima da nauče, iako spada pod opću gradsku kulturu ovo o čemu sad pišemo. Jer tko će znati nešto o svojem gradu ako neće Riječani ?

Voda je utkana u temelje Rijeke, doslovce. Grad je izrastao zahvaljujući brojnim izvorima i vodotokovima, koji su s vremenom nadsvođeni pa teku ispod gradskih ulica i trgova. Pojam tekuće vode prihvatio je za vlastito ime. U gradskom grbu je posuda iz koje teče voda, uz geslo Indeficienter (Nepresušan)

Velika većina gradova u Hrvatskoj nema grbovnicu ili potvrdu, odnosno nije ju nikada ni dobila dok Grad Rijeka ima sačuvanu originalnu, autentičnu povelju. Uz Varaždin najstariju grbovnicu na našim prostorima. Nažalost taj moto nije dopušten od strane hrvatske uprave 90-tih pa današnji gradski riječki grb dolazi u osakaćenom obliku.

Da li je kruna iz riječkog grba i HRVATSKA?

Da. Može se smatrati. Potražili smo mišljenje najvećih hrvatskih stručnjaka po pitanju grbova i zastave ( Nenad Labus viši savjetnik Konz.odjela i dr. sc. Željko Heimer predsjednik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te predjednik Međunarodne federacije veksiloloških udruga) i koji su usput bez premca ZA da se originalna riječka trobojnica i grb uvedu. No kažu da po pitanju sadržaja riječkog grba iz 1659., potpuno je neprilično anakronistički projektirati političke odnose iz sredine 17. stoljeća sa suvremenim političkim shvaćanjima. Činjenica da je Leopold I. , habsburški nadvojvoda u to vrijeme istodobno bio i “austrijski” car i hrvatski kralj jedino po čemu se ta kruna u grbu može okarakterizirati da je “i hrvatska”. Da bi bili precizni, habsburški nadvojvoda Leopold I. bio je car Svetog Rimskog Carstva (Njemačke Narodnosti), kralj Ugarske, Češke, Hrvatske i Rimljana, nadvojvoda Austrije. i Prednje Austrije, princ Transilvanije i knez Češena, pa se tako prikazana njegova carska kruna može tumačiti i kao simbol svih njegovih posjeda. Tako da se zapravo ne radi o austrijskoj carskoj kruni (koja nastaje tek 1804.), već o carskoj kruni Sv. Rimskog Carstva. Rijeka je u to vrijeme (1659.) bila dio tzv. unutrašnjih Habsburških posjeda, kojima je upravljao bečki dvor, a po prvi puta gradsko područje “s onu stranu Rječine” se nalazi pod hrvatskom jurisdikcijom tek 1776. – da bi ubrzo, nepune tri godine potom, bila predana na upravu Pešte kao corpus separatum.

1846. godine Riječani su za svoju gradsku zastavu odabrali boje iz gradskog grba (1659.), karmin – zlatnožuta – ultramarin, kako bi Rijeka, poput mađarskih županija istakla vlastitu zastavu. Patricijsko vijeće tad je prijedlog odbilo, jer se bojalo da bi promjene izazvale negativnu reakciju u Ugarskoj. No, u burnim događanjima 1848. godine, mnogi su Riječani nosili značke upravo tih boja. Na koncu, potkraj te godine, i gradski panduri dobili su uniforme baš takvih boja.

18.11.1870. Grad Rijeka dobiva svoju gradsku zastavu. Trobojnica vodoravnih pruga tamni karmin – zagasito zlatnožuta – ultramarin. Boje uzete iz gradskog grba (1659.) Nakon što je Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo gradsku zastavu, prvi koji je službeno izvjesio riječku trobojnicu bio je gradonačelnik Rijeke (Fiume), veliki Giovanni Ciotta.

1905. Giovanni Butcovich “Indeficienter”. Veća slika ovdje.
Jedna od najljepših lokalpatriotskih slika posvećenih našem gradu i gradskoj zastavi i grbu.
1905. riječki slikar Giovanni Butcovich naslikao je sliku “Indeficienter” koja je odmah tada postala simbolom fiumanske autonomaške svijesti. Ali i napravljena kao želja Riječana da na Gradskom tornju bude simbol, grb Grada Rijeke u vrtlogu želja svojatanja, čiji bi trebao biti grad.
1906. Zahvaljujući riječkim ženama riječki dvoglavi orao sletio je na gradsku uru. Svečanost inauguracije novog dvoglavog orla pravog remek djela održana je uz prisustvo gotovo cijelog grada. Brončana skulptura bila je visoka 2,2 metra s rasponom krila tri metra i teška dvije tone. Statua je bila predstavljena na Dan sv. Vida 15. lipnja 1906.


Raspad neke moćne i jake države morali su branit i Riječani. Prvi svjetski rat – Riječani odlazak na bojište, poziraju s riječkom zastavom (fotografija) iako ne znaju hoće li se ikad vratiti živi.

Fašizam – Ako može tko govoriti o fašizmu u Hrvatskoj , to su Riječani. Upravo u Rijeci, prvi put uzbiljio fašistički poredak. Nisu dirali riječku trobojnicu ali su zato odmah osakatili dvoglavog orla i uništavili riječke simbole po gradu. Heraldičari iz rimskog Heraldičkog ureda iz 20-ih godina 20. stoljeća , su žustro branili povijesni riječki grb – kojeg su fašistički političari, oni domaći riječki, kao i oni “uvezeni” iz Italije, obezglavljivali, i također uklanjali carsku krunu, da bi mu dali tada shvaćenu suvremenu političku dimenziju. Rimski su službeni heraldičari više puta inzistirali da grb treba ostati takav kakav je izvorno dodijeljen, ali je “skidanje jedne glave” bilo prejaka politička opcija – stav koji je Heraldički ured “uspješno” branio do 1941. kada je formalno potvrđena talijanska inačica grba s jednoglavim orlom iako je to počelo već odmah 1919. godine dolaskom talijanskih vojnika kad je otpiljena jedna glava dvoglavom orlu na Gradskom tornju. Fotografija Krvavi Božić ,Industrijska , riječka trobojnica na topu.

Komunizam – želi se obrisat sva riječka povijest i simboli. Ne postoji grb i zastava. Dolazi do velikog odlaska i dolaska stanovništva. Tek 1967. godine pokušava se naći grb i zastava koja bi predstavljala Rijeku, jaku i veliku općinu Rijeku, tada jednu od najrazvijenijih općina u Jugoslaviji. Odabrana je plavo- bijela boja i vrč. Grb usvojen 1967. godine i koristio se do 1998 i zapravo je varijacija povijesnog grba i zastave Rijeke u stilu vremena. Habsburški orao je izbačen i ostavljen je samo stilizirani vrč iz kojeg istječe voda u more. Oblik grba podsjeća na siluetu broda. Kada je raspisan natječaj za novi grb i zastavu Rijeke, pobjednički prijedlog je donio Dorian Sokolić (1928-2005), akademski slikar – scenograf u riječkim i nekim europskim kazalištima.

“Riječki grb iz 1659. godine ima neupitnu povijesnu prednost nad Sokolićevim. S druge strane, Sokolićev grb nije usklađen s heraldičkim pravilima, a nije ni trebao biti – on je vrlo častan i plemenit pokušaj umjetnika da nadigra dnevnu politiku i spasi makar djelić povijesnog sjećanja. Sokolićev grb je umjetnička figura pars pro toto, tj. dio koji zamjenjuje cjelinu. Budući da je izveden iz grba iz 1659. godine, a da razlog zbog kojeg je uopće nastao više ne postoji, nema nikakvog stvarnog razloga da ga opet zamjenjuje. Jednako tako, kada se prihvatio gradski grb iz 1659. godine, uz njega ide zastava koja je iz njega i nastala, a opet ne Sokolićeva, jer bi druga kombinacija ipak bila barem čudna.” Nenad Labus .

Svojedobno su u Novom listu pitali Doriana Sokolića da li je za to da riječka trobojnica bude službena gradska zastava , rekao je potvrdno “DA !”.

Hrvatska – U stvaranje nove države Hrvatske, veliki doprinos i živote dali su Riječani i stanovnici našeg kraja u najvećem odazivom u državi. Riječke krtice – HV amblem riječka trobojnica (fotografija) . “A da je riječka zastava zaživjela među ljudima svjedoče i događanja iz ranih 90-ih godina kada su nas naši dečki na ratištu uvijek kada bi dolazili pitali imate li naljepnicu na riječku zastavu i Novi list ” … Turina (PGS)

Borba za riječki identitet !

RIJEČKA TROBOJNICA postala je ne samo SIMBOL ovog grada nego i maćehinskog odnosa prema RIJECI i ovom KRAJU !!! POZIVAMO građane da ovu zastavu što više koriste jer će se tako ubrzati službeni postupak da što prije postane službena zastava grada RIJEKE !!!

O RIJEČKOM identitetu odlučuje RIJEKA, a ne Zagreb!

Trobojnica se zadržala u svijesti građana pa se buđenjem riječkog identiteta često koristila neslužbeno. Svoj vrhunac ili početak masovnog korištenja doživila je upravo u novijoj povijesti kad je Rijeka proglašena Europskom Prijestolnicom Kulture. Neovisno o mišljenju države, Rijeka ima pravo na vlastitu povijest i simbole. Jačanju riječkog identiteta i kvalitetnijeg brandiranja grada što osim simboličnih može donijeti i konkretne koristi. Upravo je to pokazao i naš otvoreni WEBSHOP koji će dati krunu svemu tome. Također u usporedbi s ostalim hrvatskim mjestima ne postoji takvo mjesto u Hrvatskoj, gdje se npr. prodaju gradske zastave i ostali artikli, pa je u tom pogledu naš grad i kraj prvi i jedinstven. A po učestalim narudžbama, točno se vidi koliko je jak riječki utjecaj i da debelo prelazi sadašnje granice grada i seže u sve pore našeg kraja. Karta riječke urbane aglomeracije (slika) a doseg seže još više od toga (duplo). Krug seže u srce naše prijateljske Istre od Pazina pa sve sve do Karlovačke županije. Budi i ti dio pokreta !

1991. travanj RIDS (Riječki demokratski savez) pokrenuo je inicijativu u Gradskom vijeću da riječka trobojnica postane službena zastava, no odbijena je.

1992. RIDS pokušava s istim zahtjevom, opet je odbijen.

26.03.1998. Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je Odluku o grbu i zastavi Grada Rijeke. Tom Odlukom uređuje se opis grba i zastave Grada Rijeke te način i zaštita uporabe. Zanimljivo je da je tom Odlukom grb bio istovjetan grbu iz 1659. godine, sa krunom, lentom i natpisom. Također, Odlukom je i zastava Grada Rijeke izgledom odgovarala zastavi iz 1870. godine, tj. trobojnica vodoravnih pruga tamni karmin-zagasito žuta-ultramarin. Nije odobrilo Ministarstvo uprave.

26. 11.1998. Isto tijelo donijelo je Odluku o izmjeni grba i zastave, pa je tako sa grba nestala kruna, lenta i natpis, a zastava je u potpunosti promjenjena u jednobojnu, plave boje sa novim grbom u sredini.

14.07.2016. Gradsko vijeće po drugi put izglasalo povratak povijesne riječke trobojnice i to jednoglasno, što je u današnjem demokratskom političkom svijetu vrlo teško izvedivo . Pokretač je bila Lista za Rijeku. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke će se uputiti Ministarstvu uprave RH na potvrdu. To je drugi pokušaj za povratak povijesne gradske zastave, budući da je Povjerenstvo Ministarstva uprave 1998. godine već jednom odbilo takav zahtjev Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Prava polaže : Slika EU- Rijeka

19.04.2017. Skulptura dvoglavog orla ponovno je vraćena na kupolu Gradskog tornja! Te iste čarobne godine, osjetila se pozitiva u zraku. Cijeli grad je disao zajedno, nogometaši Rijeke tada su osvojili prvi naslov prvaka u povijesti, time je ova fotografija još posebnija! 21.05.2017.Rijeka je pobijedila Cibaliju (4:0). Fotografija je iz tog razdoblja.

06.06.2018. Na zgradi gradske vijećnice Grada Rijeke izvješena povijesna riječka trobojnica ! Dizalice na Molo longu osvijetljene su bordo bojom. Odluka Gradskog vijeća o povratku “riječke trobojnice” jedine autohtone riječke zastave , bez obzira na mišljenje Ministarstva uprave.

14.06.2018. Ministarstvo uprave po drugi put zabranilo je riječku zastavu ali i originalni grb (odgovor su se udostojili nakon 2 godine poslati!!!), što je kod Riječana izaziva sve veći protest pa sve više i više Riječana primjerice stavlja riječku trobojnicu u svoje automobile. Grad Rijeka bez obzira na stav države počela je koristiti originalni riječki grb s natpisom “indeficienter” i trobojnicu u gradskim obilježavanjima.

11. 07. 2018. Grad Rijeka podnio tužbu Upravnom sudu u Rijeci radi poništenja spomenutog rješenja Ministarstva uprave.

16.07.2019. Upravni sud poništio odluku Ministarstva uprave o zabrani riječke trobojnice!

11.12.2019. Otvaranjem našeg riječkog WEBSHOPA riječka trobojnica i grb doživljavaju novu renesansu i piše novo poglavlje riječkog identiteta.

27.05.2020. Grad Rijeka izglasao je povratak riječke trobojnice i originalnog riječkog grba, nakon 30 godina ignoriranja od strane države (političke igre kažnjavanje Rijeke) , godina i godina čekanja odgovora jednom gradu , 4 puta izglasana ili pokušaja u gradskom vijeću da bude službena (1991, 1992, 1998, 2016 JEDNOGLASNO). Uz 21 glasova za, 7 protiv, 2 suzdržana, prihvaćen je prijedlog Liste za Rijeku da riječka povijesna trobojnica bude svečana zastava Grada Rijeke kad već ne može biti glavna, te su tako Riječani spretno zaobišli propise države i ostvarili pravo na svoju vlastitu zastavu.

Odluka stupa na snagu 8. dana od objave u službenom glasniku. Stalno će vijoriti na Trgu ri rezolucije, a u gradske blagdane na lokacijama koje odredi gradonačelnik. Ministarstvo uprave Republike Hrvatske ne dozvoljava Gradu Rijeci da popularnu trobojnicu proglasi svojom službenom gradskom zastavom, pa se zato odlučilo “doskočiti” rješenju da ona ipak postane svečana zastava.

16.05.2021.  Nažalost, Lista za Rijeku  je ispala na lokalnim izborima, tako da  sljedećih 4 godine, trenutno nema više tko borit za riječki identitet i nove projekte, inicijative. Riječani su dali priliku strankama iz Zagreba, tipa “Možemo”.  A vidjeli smo već na primjeru novog riječkog stadiona kako riječki dišu,  kad su glasali protiv. Mislit da će se riječki identitet sam održavat je prijevara. Za to treba reakcija a ne pasivnost.
Lista za Rijeku je od svih političkih stranka u Rijeci jedina radila na riječkom identitetu,  predlagala i borila se za riječke stvari. Riječka trobojnica, dvoglavi orao na gradskom tornju, trg prvom riječkom predsjedniku Zanelli,  sve su to njihove ideje, gradski prijedlozi  koje su kao opozicija ostvarili. Zasad ne postoji politička stranka, koja u svom programu predlaže nešto slično u gradskom vijeću.

2023. Riječka trobojnica u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu. Valter Flego zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu rado se odazvao našem pozivu da se slika s njom. Intervju 17.07.2023. !

Talijanska organizacija “Per un Mondo migliore” s 27 volontera iz Ukrajine, Rumunjske, Engleske, Kanade, Litve, Italije, Mađarske, i Češke zajedno s Afganistanskim migrantima oslikavali su išarane zidove pod vodstvom umjetnice Anne Perlini na Tranzitnom punktu za emigrante . Naravno pribavljene su sve potrebne dozvole prije svih Konzervatorskog odjela, grada Rijeke i vlasnika prostora Dione nove iz Zagreba.

 

2023. Mural prvi takve vrste na Brajdi, uz bivši Dom željezničara.

BORBA ZA RIJEČKE STVARI, NASTAVLJA SE…

2024 © Lokalpatrioti Rijeka | Sva prava pridržana