O Rijeci i našem kraju

GRAD RIJEKA

Predstavljanje našeg grada i kraja (Gorski kotar i Kvarner) na nešto drugačiji, zanimljiviji način i informacije gdje nećete nigdje drugdje pronaći.

Nadimak

Grad koji teče (orig. Volim grad koji teče)

Nickname: The City That Flows’
(orig. I Love The City That Flows)

Grad Rijeka 2020. proglašena je Europskom prijestolnicom kulture. Odlična prilika da se strancima pokažu lokalne vrijednosti grada. To je ono što zanima svakog stranca, naša povijest i način života  !

Riječani se smatraju različitim od ostatka Hrvatske. Čelnica Turističke zajednice Rijeka u mega popularnoj povijesnom/gastronomskom prilogu o našemu gradu pod imenom Dhruv Baker: Iz Hrvatske s ljubavlju – Rijeka/Krk kojeg smo prvi objavili i koji je srušio sve rekorde gledanosti na društvenim mrežama.

Rijeka je uvijek bila drugačija i po razmišljanju i po svemu od ostatka Hrvatske i kad ju gaze, pokazalo je da i dalje ima lice ljudskosti, dobrote. Budimo zato zajedno taj čvrsti riječki bedem tolerancije i razvoja, ne dozvolimo drugima da ga unište svojom mržnjom ! Rijeka jasno treba poslati poruku Hrvatskoj koja sve više odobrava fašizam, da ju ne zanima nikakva nacionalna huškanja nego gospodarski razvoj i napredak, temeljen na modernom demokratskom društvu koje raste na vrijednostima humanosti, tolerancije i poštovanja različitosti.

Vrijednosti našeg grada i kraja ! Grad Rijeka je u sklopu EPK2020 jasno dao do znanja koje su vrijednosti našeg grada i kraja.

URBANA RIJEČKA AGLOMERACIJA

Mjesta koja naginju gradu Rijeci. Uži dio. Ova regija gotova da je i u potpunosti ostvarena (85%). Nedostaju samo Bakar i Omišalj, koje jedino nisu htjele biti dio novog teritorijalnog regionalnog ustrojstva. No kad vide prednosti ovakvog načina povezivanja i da time mogu samo dobiti, vjerujemo da će se brzo predomisliti i priključiti jačanju naše regije i pozicioniranju na globalnoj mapi svijeta!!

Urbana riječka aglomeracija ima ukupno 216 649 stanovnika (2011.)

Rijeka je prva u Hrvatskoj, osnovala Urbanu aglomeraciju . Radi se dakle o mehanizmu Europske unije za integrirano teritorijalno ulaganje, a koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Točnije, gradovi iznad 100.000 stanovnika mogu formirati urbane aglomeracije te gradovi iznad 50.000 stanovnika koji mogu osnovati urbana područja. Na raspolaganju takvim aglomeracijama osigurano je na razini Hrvatske  ogromnih 345,35 milijuna eura.

 • Grad Rijeka 128624
 • Općina Viškovo 14445
 • Grad Opatija 11659
 • Općina Matulji 11246
 • Grad Kastav 10440
 • Grad Bakar 8279
 • Općina Čavle 7220
 • Općina Jelenje 5344
 • Grad Kraljevica 4618
 • Općina Kostrena 4180
 • Općina Lovran 4101
 • Općina Omišalj 2983
 • Općina Klana 1975
 • Općina Mošćenička Draga 1535

RIJEČKI GRB I ZASTAVA

360 godina riječkog grba iz kojeg su izašle i boje riječke trobojnice. Veću sliku riječke svečane zastave imate ovdje. Dakle ovo je samo prikaz da vidite što bi trebao sadržavati originalni riječki grb. Riječki originalni grb mora sadržavati krunu i natpis “INDEFICIENTER”, svaka ostala intervencija ili uklanjanje bilo bi pogrešno. 2016. godine riječko Gradsko vijeće jednoglasno je izglasalo prijedlog za povratkom riječke trobojnice što je u današnjem demokratskom političkom svijetu i različitih svjetonazora teško postići.

Zastava i grb su simboli identiteta i pripadnosti nekoj društvenoj cjelini. Riječani itekako mogu biti ponosni na svoju povijest i identitet, originalnim riječkim grbom iz 1659. godine (u trenutku pisanja jubilarnih 360 godina star !!!) a iz njega su proizašle i boje riječke zastave. Velika većina gradova u Hrvatskoj nema grbovnicu ili potvrdu, odnosno nije ju nikada ni dobila dok Grad Rijeka ima sačuvanu originalnu, autentičnu povelju. No Rijeci se u kontinuitetu nanosi nepravda s državne razine kada je riječ o priznavanju riječkih simbola jer ne priznaju riječku povijest i tradiciju te danas imamo osakaćen gradski grb bez riječke trobojnice. No, podatak da Riječani koji poznaju svoju povijest, originalni grb i gradsku riječku trobojnicu i nakon 3 stoljeća vole i ističu, odnosno čuvaju kao znak svog identiteta i samosvjesti, utoliko je još vrijedniji memorije i očuvanja !

Treba reći i da itko više voli i ističe svoj gradski grb u Hrvatskoj su Riječani. U svrhu toga slijedi najosnovnije informacije opisa grba i zastave za sve buduće naraštaje i sadašnje stanovnike grada koji teče, budući da ne postoje na jednom mjestu takve informacije a u školama se o tome ne uči.

1846. godine Riječani su za svoju gradsku zastavu odabrali boje iz gradskog grba (1659.), karmin – zlatnožuta – ultramarin, kako bi Rijeka, poput mađarskih županija istakla vlastitu zastavu. Patricijsko vijeće tad je prijedlog odbilo, jer se bojalo da bi promjene izazvale negativnu reakciju u Ugarskoj. No, u burnim događanjima 1848. godine, mnogi su Riječani nosili značke upravo tih boja. Na koncu, potkraj te godine, i gradski panduri dobili su uniforme baš takvih boja.

18.11.1870. Grad Rijeka dobiva svoju gradsku zastavu. Trobojnica vodoravnih pruga tamni karmin – zagasito zlatnožuta – ultramarin. Boje uzete iz gradskog grba (1659.) Nakon što je Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo gradsku zastavu, prvi koji je službeno izvjesio riječku trobojnicu bio je gradonačelnik Rijeke (Fiume), veliki Giovanni Ciotta.

19.04.2017. Skulptura dvoglavog orla ponovno je vraćena na kupolu Gradskog tornja! Te iste čarobne godine, osjetila se pozitiva u zraku. Cijeli grad je disao zajedno, nogometaši Rijeke tada su osvojili prvi naslov prvaka u povijesti, time je ova fotografija još posebnija! 21.05.2017. Rijeka je pobijedila Cibaliju (4:0). Fotografija je iz tog razdoblja.

06.06.1659. Car Leopold I. godine odobrio je povelju kojom odobrava riječki grb s prikazom dvoglavog orla s obje glave krenute nalijevo. Događaj je uklesan na Gradskom tornju. Riječ je o najstarijem geslu (motto) koje je službeno podijeljeno uz grb u našim krajevima.

``INDEFICIENTER``

Prema toj povelji grb je opisan na slijedeći način: iznad damask-plava podloga obrubljena zlatnom bojom, štit s karmin-crvenom podlogom u sredini kojeg se nalazi dvoglavi orao koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda. Iznad orla nalazi se kruna, a ispod njega natpis Indeficienter (nepresušan). Danas je u upotrebi okrnjena verzija grba i to je jedini takav slučaj u Republici Hrvatskoj gdje je nekome odbijena upotreba najstarije povijesne verzije svog grba.

360 godina točno ima riječki moto a dolazi iz stare devize originalnog riječkog grba iz 1659. godine .

Na latinskom jeziku na vrpci piše “INDEFICIENTER”, što znači NEPRESUŠAN ! Danas to geslo predstavlja nepresušnu njenu energiju, koja služi kao odlična motivacija za sve stanovnike grada na Rječini. Naravno dosta njih ne zna ništa o svojoj povijesti a neke ni ne zanima da nauče, iako spada pod opću gradsku kulturu ovo o čemu sad pišemo. Jer tko će znati nešto o svojem gradu ako neće Riječani ?

Voda je utkana u temelje Rijeke, doslovce. Grad je izrastao zahvaljujući brojnim izvorima i vodotokovima, koji su s vremenom nadsvođeni pa teku ispod gradskih ulica i trgova. Pojam tekuće vode prihvatio je za vlastito ime. U gradskom grbu je posuda iz koje teče voda, uz geslo Indeficienter (Nepresušan)

Velika većina gradova u Hrvatskoj nema grbovnicu ili potvrdu, odnosno nije ju nikada ni dobila dok Grad Rijeka ima sačuvanu originalnu, autentičnu povelju. Uz Varaždin najstariju grbovnicu na našim prostorima. Nažalost taj moto nije dopušten od strane hrvatske uprave 90-tih pa današnji gradski riječki grb dolazi u osakaćenom obliku.

STATO DI FIUME

DRŽAVA RIJEKA

O ovome Vas neće učiti u školi.  Od knjiga o riječkoj državi postoji samo jedna dostupna knjiga iz 1953.godine a ona se zove “Riječka država” od Ferda Čulinovića profesora Sveučilišta u Zagrebu. Koju preporučamo za pročitat ali definitivno traži moderno reizdanje.  Kako kaze autor u zaključku i ponavlja Riječka država bila je međunarodno priznata i državnopravna . Nastala 1920. Rappalskim ugovorom a ukinuta 1924. Rimskim ugovorom. Imala je svoju vladu 1921. kao najviši izvršni organ vlasti Riječke države (fotografija). Nažalost tal. fašisti su raznim podmetanjima, čak i ubijanjima srušili riječku vlast. Neke je i Mussolini kasnije nagradio. Dok virtualno osim šture Wikipedije koju ponekad treba uzet s rezervom,  na našem portalu i forumu imamo prikupljeno i javno dostupno dosta  materijala, koju samo mi imamo.

Ekskluzivno u povodu 100 godina Riječke države za Vas imamo prvi put javno dostupnu kartu izgleda Riječke države. Zahvaljujući kongresnoj biblioteci u Washingtonu.  Kongresna knjižnica – The Library of Congress u Washingtonu nacionalna je knjižnica Sjedinjenih Američkih Država, u čijem je fondu više od 164 milijuna jedinica raznovrsne knjižnične građe. Dok  državni arhiv Rijeka našu građu drži zarobljenu u podrumu daleko od pogleda i javnosti.  Skenirane karte su u ogromnoj rezoluzciji izgleda Riječke države (Stato di Fiume) s graničnim kamenovima iz 1922. (ima ih oko 585 od Preluke do Mrtvog kanala i većina još danas ocrtavaju granicu SDR) .

Grafika u povodu 100 godina od osnivanja Riječke države (1920.-1924.)  je bila naša 4 grafika po redu.  Možete ju nabaviti na našem webshopu.

Download: Katastarska karta razgraničenja IT-SDR-SHS. (1922.)

UPDATE –  Napravljena je i prva karta (autor Daluka) prema koordinatama i stanju u stvarnosti, kako je stvarno tekla granica Slobodne države Rijeka, točnost projekcije je iznimno visoka.

Prikaz: Arc- Gis - RAPALLSKA GRANICA K.SHS-K.I-1920-1924

Naš grad je nekoć bila država, činjenica kojom se jako malo gradova na svijetu može pohvaliti.

Prvi predsjednik Slobodne Države Rijeka bio je  Riccardo Zanella (1875-1959). 1921. na demokratskim izborima u travnju Riječani su mogli birati da li da Rijeka bude država ili da se Rijeka  odvoji “matici” Italiji kako su aneksionisti  mislili da je “prirodno”  ! Riječani su se premoćno 85 % odlučili za Riječku državu ! Diljem grada se slavilo uz isključivo samo riječke trobojnice.

Za Italiju je u gradu glasovalo 1.800 talijanskih državljana, koji su se za D’Annunzijeve vladavine (fašisti, aneksionisti) doselili u grad, uz veliku potporu Rima čime je stvarna riječka pobjeda bila još veća. Fašistima se riječka država nije svidjela pa su je pokušali svim načinima svrgnuti ,  Zanelli je osobno bila  ponuđena velika svota da promijeni svoj stav ali kad im to nije pošlo rukom počela su masovna zastrašivanja protjerivanja i ubijanja. U obrani sjedišta riječke države  u Guvernerovoj poginuli su  policajci Finderle, Marušić i Legović (od strane fašista koji su dolazili  iz svih krajeva Italije koje će Mussolini kasnije nagraditi mjestima u svojoj vladi.  Treba još istaknuti da je tada Rijeka prva ili među prvima dala pravo glasa ženama u Hrvatskoj.

2019. Riccardo Zanella – prvi riječki predsjednik dobio je svoj trg u Rijeci.

LIBVRNIA

Treba spomenuti da je Između Histrie i Dalmatie bila Liburnia. Postavlja se pitanje zašto su danas Istra i Dalmacija ostali a Liburnija izbrisana ? LIBVRNIA je na vrhnucu svoje moći sezala od Raše (Labina, dobar dio Istre) pa sve do Krke (Skradina, dobar dio Dalmacije). U centru grada, točnije na Gradskom tornju stoji još natpis “FIDELISIMA CIVITAS FLVMINI LIBURNIAE ” u prijevodu “najvjerniji liburnijski grad Rijeka”. Više o tome sa još prikupljenim zanimljivim činjenicama s terena s koiim se zasad jedini mi bavimo, uskoro na našem portalu, gdje ćete se uvijek moći doći prisjetiti jer o tome se nažalost ništa ne uči u školi.

Na prostoru Kvarnera bili su Liburni, u Istri to su bili Histri, na prostoru Gorskog kotara i Like Japodi, dolje niže Delmati, te razni drugi narodi. U 7 stoljeću na naše prostore došle su grupe slavenskih naroda.
2023 © Lokalpatrioti Rijeka | Sva prava pridržana